Zajištění a vymáhání pohledávek v českém právním řádu - Horáková, Petra (2020)
Práce se zabývá problematikou zajištění a vymáhání pohledávek v českém právním řádu. Cílem práce je poskytnout ucelený pohled na problematiku zajištění a vymáhání pohledávek a upozornit věřitele na možnosti zajištění a vymáhání pohledávek a usnadnit tak jejich orientaci v dané problematice. Práce člení pohledávky, řeší vhodné zajištění dle typu pohledávky, nabízí srovnání vymáhacího procesu formou soudního řízení nebo mimosoudního vymáhání. Poukazuje na faktory a metody určení hodnoty pohledávek v případě postoupení pohledávky nebo ponechání pohledávky ve svém portfoliu až do doby jejího vymožení, představuje tvorbu opravných položek a klade důraz na poznání potencionálního dlužníka v rámci řízení pohledávek.