Operační riziko v bankách se zaměřením na vývoj IT - Rektorysová, Natália; Blahová, Naďa, 1958-; Tesařová, Žaneta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Tato diplomová práce se zabývá řízením rizik v bankovních institucích se zaměřením na rizika v oblasti informačních technologií. V teoretické části se soustředí na klasifikaci operačních rizik IT a popisuje jejich specifika a jejich řízení. V praktické části jsou pak teoretické aspekty aplikovány v kontextu bankovní instituce a jejího IT oddělení. Práce vychází ze dvou hypotéz, z nichž ta první zní: Riziko informačních technologií představuje pro bankovní instituci vůbec největší a nejvýznamnější operační riziko, jež není radno podceňovat. Druhá hypotéza zní: Agilní přístup k řízení nového vývoje IT a souvisejících rizik v principu snižuje operační riziko díky své transparentnosti, zaměření se na produkty místo na hierarchickou organizaci a často logicky nesouvisející projekty. Podstatný aspekt představuje skutečnost, že jsou jednotlivé dodávky děleny na dílčí celky, které samy o sobě dávají smysl a svou menší velikostí představují snáze řiditelný a vyhodnotitelný materiál. Hypotézy jsou vyhodnocovány na příkladech dvou bank, z nichž každá přistupuje k řízení operačních IT rizik diametrálně odlišným způsobem.
Vedoucí práce: Naďa Blahová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses