Analýza diverzifikace produktu a exportů zemí eurozóny v kontextu teorie OCA - Novotný, Ota; Vejmělek, Jan; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
V roce 1969 Peter Kenen obohatil tehdy formující se teorii optimálních oblastí (Optimum Currency Area, OCA) zkoumáním asymetrických šoků monetárních unií s různými stupni diverzifikace produktu a exportů. Tato práce se zabývá tímto Kenenovým pravidlem, a to dále rozpracovává na případové studii eurozóny (euro area, EA). Cílem práce je analýza zaměstnanosti, produktu a exportů devatenácti členských zemí EA a individuálně posoudit splnění Kenenova pravidla. Toho je dosaženo prostřednictvím stanovení středních hodnot pro strukturu exportu a jeho destinací a měření celkové diverzifikace a odchylky od střední hodnoty. Dalším cílem práce je navrhnou metody vyhodnocení shromážděných dat a dát doporučení. Výsledkem práce je jednoznačné odmítnutí splnění pravidla pro Řecko a identifikace zásadních rozdílů ekonomik Irska, Malty, Kypru, Lotyšska, Litvy, Lucemburska, Slovenska a Slovinska. Autor dále doporučuje přehodnocení fiskálních transferů EU a přesměrování jejich priorit.
Vedoucí práce: Jan Vejmělek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses