Analýza vlivu hospodářských sankcí na ekonomiku Ruské federace - Noskov, Nikolay; Mandel, Martin, 1962-; Dvořák, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Diplomová práce se zabývá zkoumáním účinků vnějších sankcí na hospodářský systém Ruské federace. Práce je zajímává z hlediska pochopení příčin a podstaty sankčních omezení a odvetné reakce Ruské federace. Odpovídá na otázku, zda sankce reálně mají explicitní negativní účinek na ekonomiku Ruska nebo naopak ji nijak zásadně neovlivňují. Cílem je práce je chronologické uspořádaní sankčních a protisankčních opatření podle průběhu zavedení, dále setřídění podnětů k jejich uvalení a analýza důsledků jejich zavedení. V první kapitole jsou k nahlédnutí teoretické aspekty sankcí a rozbor vybraných případů z mezinárodních dějin. Poté následuje podrobná analýza opatření USA a EU spolu se zkoumáním odvetných metod Ruska. V závěrečných částech uvádím empirickou analýzu efektů externích sankcí z hlediska různých aspektů hospodářství. Důležitým bodem je provedení ekonometrické analýzy vlivu hospodářských sankcí. Výsledkem diplomové práce je závěr, že sankce nepochybně mají určitý negativní vliv, ale v podstatě jenom zdůrazňují přetrvávající problémy, kterými trpí Rusko po celou dobu své existence.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses