Faktory daňových úniků ve vybraných zemích EU - Ryšavá, Tereza (2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou daňových úniků a s tím související daňovou morálkou poplatníků. Hlavním cílem této práce bylo zjištění faktorů, které ovlivňují rozhodování daňových poplatníků v Evropské unii v otázce tolerance daňových úniků. Závislost a vliv na vybraných faktorech byla zjišťována pomocí vyhodnocení dat z Evropské hodnotové studie z roku 2017. Práce je zaměřena především na Českou republiku, Polsko a Španělsko. Závislost ochoty tolerovat podvádění na daních byla prokázána až na výjimky téměř u většiny vybraných faktorů. Bylo zjištěno, že významnou roli v rozhodování ohledně tolerance daňových úniků hrají nejen demografické faktory (pohlaví, věk), ale i další socioekonomické a institucionální faktory (náboženská příslušnost, ochota bránit svojí zemi, hrdost občanů, důvěra ve státní správu a respekt vůči autoritám).