Komparace měnové politiky FEDu a ČNB a její vliv na hospodářství v letech 2000 až 2018 - Miňhová, Kristýna; Ševčík, Miroslav, 1958-; Makovec, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
V důsledku existence hospodářských cyklů dochází v ekonomice ke fluktuacím, které mohou v krajním případě přerůst až v krizi. Monetární politika by svými nástroji měla tyto výkyvy tlumit a udržovat ekonomiku stabilní, na jejím potenciálu. Práce se soustředí na hodnocení schopnosti a úspěšnosti působení měnové politiky v této problematice. Konkrétním cílem práce je komparativní analýza měnové politiky ČNB a FEDu a jejího vlivu na hospodářství obou států v letech 2000 až 2019. V teoretické části práce předkládá pohled ekonomické teorie na měnovou politiku, její cíle, nástroje (včetně nekonvenčních) a transmisní mechanismy. Praktická část je zaměřena na detailní analýzu měnových politik obou bank a jejich vzájemnou komparaci a rovněž na komparativní analýzu vlivu měnových politik na jejich ekonomiky, která je prováděna na časových řadách srovnatelných makroekonomických agregátů. Z výsledků analýzy vyplývá, že obě měnové politiky jsou schopné dosahovat svých vytyčených cílů, nicméně FED je v jejich naplňování úspěšnější. Stejný závěr platí i v problematice využití nekonvenčních nástrojů v reakci na finanční krizi.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses