Zjednodušená pravidla v převodních cenách se zaměřením na malé a střední podniky - Anděrová, Veronika (2020)
Tato diplomová práce se zabývá zjednodušenými pravidly v převodních cenách zaměřenými na malé a střední společnosti. Obsahuje průzkum a analýzu pravidel uplatňovaných ve světě v kontextu s podmínkami v České republice a doporučení úpravy zjednodušených pravidel pro Českou republiku. Bylo zjištěno, že sledované státy nejvíce využívají úlevy pro menší podniky v oblasti dokumentace, poté v oblasti předběžných cenových dohod. V České republice dokumentace k převodní cenám povinná není, proto bylo navrženo vytvoření nového konceptu dobrovolné zjednodušené dokumentace pro podniky menších velikostí a navázání této dobrovolné dokumentace na sankční ochranu. Menší podniky bylo doporučeno kategorizovat pro účely převodních cen pomocí obratu, aktiv a počtu zaměstnanců.