Heterogenita primárních komodit a její dopady na cenový vývoj těchto komodit - Paris, Patrik (2020)
Diplomová práce analyzuje komoditní trh a jednotlivé komodity z hlediska jejich reakce na jednotlivé typy fundamentálních faktorů. Nejprve je poskytnut pohled na jednotlivé druhy obchodů, které mohou být na komoditním trhu prováděny. Následně jsou analyzovány jednotlivé komoditní třídy a konkrétní zástupci, u kterých je pozornost zaměřena na stručný popis a cenový vývoj, kde jsou charakterizovány významné události jak z pohledu fundamentální, tak technické analýzy. V druhé části je práce zaměřena na dvě hlavní podkapitoly. V první podkapitole je práce zaměřena na analýzu vybraných komodit a fundamentálních faktorů, které ovlivňují jejich cenotvorbu. V následující podkapitole se práce věnuje analýze vlivu konkrétního druhu fundamentálního faktoru (události) na více komodit a snaží se dokázat heterogenitu komodit, tedy fakt, že komodity nereagují na jeden druh fundamentu v konkrétní časová moment, stejným způsobem.