Vplyv behaviorálnych faktorov na finančné trhy - Jamrichová, Denisa (2020)
Diplomová práca sa zaoberá myšlienkou behaviorálnych financií z pohľadu správania sa jednotlivca na finančnom trhu. Najväčší dôraz je kladený na kognitívne a emočné odchýlky od racionality v podobe behaviorálnych predsudkov. Na základe dotazníkového prieskumu je sledovaný rozhodovací proces jednotlivca a tendencia ľudí podliehať vybraným behaviorálnym predsudkom. Práca rozširuje význam behaviorálnych faktorov a iracionálnych vzorov správania sa ekonomických subjektov na úroveň trhu so zlatom. Pomocou analýzy sentimentu je skúmaný kauzálny vzťah medzi pôsobením iracionálnych faktorov na úrovni individuálnych investorov a ich následným vplyvom na vývoj ceny zlata. Diskusia získaných výsledkov je v súlade s existujúcou literatúrou v oblasti finančných trhov.