Vplyv behaviorálnych faktorov na finančné trhy - Jamrichová, Denisa; Veselá, Jitka; Pecka, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Diplomová práca sa zaoberá myšlienkou behaviorálnych financií z pohľadu správania sa jednotlivca na finančnom trhu. Najväčší dôraz je kladený na kognitívne a emočné odchýlky od racionality v podobe behaviorálnych predsudkov. Na základe dotazníkového prieskumu je sledovaný rozhodovací proces jednotlivca a tendencia ľudí podliehať vybraným behaviorálnym predsudkom. Práca rozširuje význam behaviorálnych faktorov a iracionálnych vzorov správania sa ekonomických subjektov na úroveň trhu so zlatom. Pomocou analýzy sentimentu je skúmaný kauzálny vzťah medzi pôsobením iracionálnych faktorov na úrovni individuálnych investorov a ich následným vplyvom na vývoj ceny zlata. Diskusia získaných výsledkov je v súlade s existujúcou literatúrou v oblasti finančných trhov.
Vedoucí práce: Jitka Veselá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses