Dlouhodobý majetek v účetnictví veřejného sektoru v České republice a Slovenské republice - Kabzanová, Tatiana (2020)
Hlavním cílem mé bakalářské práce je srovnání pravidel účtování dlouhodobého majetku u subjektů veřejného sektoru v České a Slovenské republice. V první kapitole je vysvětlen pojem veřejný sektor, funkce veřejného sektoru a veřejné statky. Druhá kapitola je zaměřena na Českou republiku. Popisuje rozdělení veřejné správy, vysvětluje pojem dlouhodobý majetek, jeho pořízení, oceňování, odpisování, technické zhodnocení a vyřazování. Třetí kapitola je strukturovaná podobně jako druhá, s tím rozdílem, že popisuje Slovenskou republiku. Čtvrtá kapitola obsahuje modelový příklad, na kterém jsou vedle sebe znázorněny rozdíly v účtování dlouhodobého majetku veřejného sektoru České republiky a Slovenské republiky. Příklad se skládá z počáteční rozvahy, účetních operací, odpisů, výsledku zisku a ztráty a konečné rozvahy.