Současný stav a perspektivy zdanění provozu motorových vozidel v Evropě - Gotvald, Josef (2020)
Bakalářská práce se zabývá popisem silniční daně ve všech zemích Evropy a stanovení daňové povinnosti za silniční daň v jednotlivých státech. Dále popisuje základní teoretické informace včetně procesů a skutečností v oblasti zdanění provozu a také nastiňuje perspektivy zdanění provozu do budoucna. Pozornost je věnována především emisím a dalším základům daně, které se používají pro stanovení silniční daně. Teoretická část přibližuje vývoj silniční daně a její současnou podobu, daň z minerálních olejů, dálniční známky a mýtné. Praktická část pojednává o vlivu výše daňové povinnosti ze silniční daně vzhledem k průměrně vydělávajícímu poplatníkovi u modelového automobilu.