Speciální režimy zdanění zahraničních zaměstnanců - Krykorková, Petra (2020)
Diplomová práce se věnuje oblasti mezinárodní migrace pracovní síly a potenciálního vlivu rozdílného zdanění příjmů ze zaměstnání v různých státech na rozhodování především vysoce kvalifikovaných zahraničních pracovníků k relokaci do jiného státu. Některé státy se toto rozhodování snaží ovlivňovat i prostřednictvím implementace speciálních daňových režimů pro zahraniční zaměstnance do svých daňových legislativ. Cílem této práce je identifikovat podmínky a parametry speciálních daňových režimů pro zahraniční zaměstnance ve vybraných státech Evropské unie, kterými jsou Dánsko, Finsko, Irsko a Nizozemsko, a stanovit dopad na efektivní daňové zatížení příjmů ze zaměstnání při zdanění speciálním režimem namísto běžného režimu v daném státě. Výsledky analýzy prokázaly existenci rozdílů ve vybraných ukazatelích daňového zatížení jak mezi běžnými a speciálními režimy v rámci jednoho státu, tak i mezi vybranými státy. Zároveň nelze vyloučit existenci případů, kdy je pro poplatníka či jeho zaměstnavatele z hlediska uvažovaných ukazatelů daňového zatížení výhodnější použití běžného režimu zdanění příjmů v daném státě. Jednoduché statistiky vyplývající z analýzy ale napovídají, že i zdanění příjmů a využití speciálních daňových režimů pro zdanění příjmů zahraničních vysoce kvalifikovaných pracovníků by se, při vhodném nastavení parametrů a v kombinaci s ostatními atributy zvyšujícími atraktivitu státu, mohlo pozitivně podílet na přílivu vysoce kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí.