Vysílání zaměstnanců z pohledu daně z příjmů a pojistného na zákonné pojištění - Pikhartová, Tereza (2020)
Tato diplomová práce se zabývá vysíláním zaměstnanců z pohledu daně z příjmů a pojistného na zákonné pojištění. Cílem práce je identifikovat vliv vyslání z vybraných států do České republiky na čistou mzdu vyslaného zaměstnance a mzdové náklady zaměstnavatele v závislosti na státě příslušnosti k právním předpisům sociálního zabezpečení. V práci je pracováno se statistikami Evropské komise analyzujícími počet a strukturu vydaných A1 formulářů v členských státech. V závěrečné části práce jsou zpracovány modelové příklady, ve kterých jsou uvedeny výpočty čisté mzdy a celkových mzdových nákladů v případě, kdy vyslaný zaměstnanec má A1 formulář a kdy nikoliv. Současně je řešen dopad využití tzv. daňové ekvalizace při vyslání z vybraných států do České republiky na mzdové náklady zaměstnavatele.