Komparace daňového systému České a Slovenské republiky s důrazem na zdanění příjmů - Daňková, Kristýna (2020)
Cílem této bakalářské práce je komparovat daňové systémy České a Slovenské republiky, zejména daňové zatížení poplatníka v České a Slovenské republice, plynoucí z daně z příjmů fyzických osob. Práce je rozdělena do tří hlavních kapitol. První kapitola pojednává o všech daních, které jsou součástí daňových systémů porovnávaných zemí. Druhá kapitola je zaměřena na komparaci daně z příjmů fyzických osob a sociálního pojistného v Česku a na Slovensku. Poslední částí bakalářské práce je třetí kapitola, která obsahuje dva praktické modelové příklady. První příklad je zaměřen na výpočet a komparaci výše odvodů z titulu daně z příjmů fyzických osob, poplatníka s více druhy příjmů, a sociálního pojistného. Druhý příklad ukazuje rozdíly mezi výší efektivního zdanění práce poplatníka, který žije sám, a poplatníka, který má rodinu. Pro tento výpočet jsou využity násobky průměrné mzdy, platné v roce 2019.