Komparace daňových slev a odpočtů ve vybraných státech EU - Horáková, Tereza (2020)
Cílem této bakalářské práce je porovnat slevy a odpočty u daně z příjmů fyzických osob a jejich vliv na výslednou daňovou povinnost v České republice, Německu a Švédsku. Vše podle zákonů platných na začátku roku 2020. Práce se dělí na dvě hlavní části. První část obsahuje popis nejdůležitějších konstrukčních prvků daně z příjmů fyzických osob ve zvolených státech. Důraz je kladen na příjmy ze závislé činnosti a způsoby daňové optimalizace. V druhé části je demonstrován vliv slev a odpočtů na příjem vybraných druhů zaměstnanců. Následně je vliv daňové optimalizace, spolu s daňovým zatížením, porovnán mezi jednotlivými zeměmi. Na konci kapitoly jsou rovněž srovnány největší rozdíly v dani z příjmů fyzických osob v ČR, Německu a Švédsku. V závěru jsou zhodnoceny výsledky praktické části této práce.