Uplatňování odpočtů a slev u daní z příjmů v ČR - Repa, Dušan; Klazar, Stanislav, 1974-; Kudrna, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Cílem této práce je dokázat klesající vliv odpočtů a slev na výslednou daň z příjmů fyzických osob za období 2008-2018. Nejdříve je ale nutné zasadit daňové úlevy do historického kontextu, charakterizovat jejich konstrukci, funkce a popsat jejich změny v čase. Důležitým aspektem je určení vývoje hodnot jednotlivých absolutních částek daňových úlev a také uvedení vývoje mediánu mezd, které zastupují příjmy fyzických osob a jejich základ daně. Na základě využití efektivní daňové sazby bylo zjištěno, že klesající vliv lze vidět jen z části, a to pouze u slev na dani, jejichž částky jsou neměnné. Naopak odpočty a daňová zvýhodnění mají díky jednotlivým úpravám větší vliv na výslednou daň než v roce 2008.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses