Úroková politika centrální banky a její vliv na řízení úrokových sazeb bank - Tichava, Václav; Revenda, Zbyněk, 1959-; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku úrokové politiky centrální banky se zaměřením na Českou národní banku a Federální rezervní systém a jejich vliv na finanční trh. V české ekonomice se ceny bankovních produktů odvozují od mezibankovní sazby PRIBOR, která je ovlivněna 2T repo sazbou. Hypoteční sazby jsou významně korelovány s výnosem desetiletého státního dluhopisu. Česká národní banka dále reguluje likviditu bankovního sektoru jako celku, jenž vykazuje výrazný přebytek, a proto se sazba CZEONIA pohybuje od roku 2017 lehce nad diskontní sazbou. Federální rezervní systém zavedl kvantitativní uvolňování, které probíhalo v období 2008-2014 a bylo reakcí na finanční krizi v roce 2008.
Vedoucí práce: Zbyněk Revenda
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses