Kreativní účetnictví - metody a technika prevence - Kostelecký, Daniel; Pospíšil, Jiří, 1988-; Šindelář, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Jedním z hlavních cílů této bakalářské práce je odpovědět na otázku, jak nejlépe zabránit a předejít praktikování kreativního účetnictví a jaké metody do něho spadají. Abych byl schopen na tuto otázku najít odpověď, je potřeba nejprve definovat, jak je kreativní účetnictví vnímáno, jaké metody do něj spadají a jakou má souvislost s podvodným jednáním. Tím se zabývám v teoretické části. V praktické části se zaměřím na popis několika konkrétních účetních skandálů a dále popíši výsledky celosvětového průzkumu týkající se kreativního účetnictví. V závěrečné kapitole popisuji způsoby boje proti kreativnímu účetnictví a jak mu nejlépe zabránit. V této kapitole využívám znalostí získaných v kapitolách předchozích. Nejlepší obranou proti praktikování kreativního účetnictví je jeho prevence. Prevencí je myšleno neustálé zpřísňování regulatorních opatření, která budou zmenšovat manévrovací prostor pro tvůrce kreativního účetnictví. Kromě toho je velmi důležité zavedení dostatečně výkonného systému vnitřní kontroly, který bude dohlížet, zda nedochází k porušování zákonů. Významnou úlohu v boji hrají i auditorské společnosti a samotní zaměstnanci společnosti, kteří mohou upozornit na určité nesrovnalosti nebo rovnou na samotné podvodné jednání.
Vedoucí práce: Jiří Pospíšil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses