Problematika zadluženosti Spojených států amerických v kontextu fiskální a monetární dominance - Lapčík, Filip; Metrah, Samy; Klazar, Stanislav, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Diplomová práce se zabývá posouzením fiskální situace federální vlády Spojených států amerických, růstem zadlužení a projekcí amerického Ministerstva financí o rovnováze mezi výnosy a náklady do roku 2094. Práce popisuje také podmínky solventnosti a udržitelnosti vládního zadlužení spolu s dlužnickou pozicí Spojených států na mezinárodním poli. Toto posouzení se děje v kontextu analýzy interakcí mezi fiskálními a měnovými autoritami, potažmo jejich politikami a analýzy nezávislosti centrální banky. V práci jsou ukázány historické příklady změn mezi režimy monetární a fiskální dominance, stejně tak příklady zemí, které se ocitly v tak významných dluhových problémech, že tyto vyústily až v dluhové krize, a jsou hledány paralely mezi tímto historickým a dnešním vývojem. To všechno pro zhodnocení možnosti nástupu fiskální dominance ve Spojených státech amerických, který by znamenal omezení, nebo ztrátu nezávislosti americké centrální banky a s tím spojené změny v její měnové politice.
Vedoucí práce: Samy Metrah
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses