Analýza investiční příležitosti v oblasti obnovitelných zdrojů - Nezval, David; Huňáček, Pavel; Mašek, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Světová ekonomika se stává více závislá na elektrické energii více než kdy předtím. Vzhledem k ekologické zátěži jsou tradiční způsoby generace elektřiny závislé na fosilních palivech jako je uhlí a plyn dlouhodobě neudržitelné. V současné době se jako nejoptimálnější náhrada jeví zdroje obnovitelné, a to především využití solární radiace a kinetické energie větru. Nicméně aby došlo k masivnímu přeorientování energetických mixů států je nezbytná cenová konkurenceschopnost. Bakalářská práce se zaměřuje na nejpodstatnější ekonomické faktory ovlivňující náklady větrné energetiky. V prvé části práce se seznámíme s jednotlivými nákladovými položkami větrné elektrárny. Druhá část se zaměřuje na různé způsoby získávání kapitálu pro větrné projekty. V současné době většina větrných elektráren stále využívá pomoc od veřejného sektoru, na druhy pomoci se podíváme ve třetí části. Následně si teorii demonstrujeme na konkrétním projektu Jädraås ve Švédsku a zhodnotíme projekt z ekonomického hlediska. V konečné fázi se podíváme na sektor větrné energetiky v Evropě. Mezi hlavní výsledky patří identifikování specifik při investování do větrných projektů. Prokázání výnosnosti při investování do větrného projektu. A také identifikace budoucího vývoje větrného sektoru v EU.
Vedoucí práce: Pavel Huňáček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses