Komparace zhodnocení akcií a drahých kovů - Matoušek, David (2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou investování do cyklických a proticyklických aktiv. Jako cyklická aktiva byly vybrány akcie zastoupené indexem Dow Jones Industrial Average, proticyklická aktiva jsou reprezentována zlatem a stříbrem. Teoretická část popisuje všechna tři aktiva, jejich výhody a nevýhody, faktory ovlivňující jejich cenu a možnosti jejich pořízení. Dále je v teoretické části rozebráno zkoumané období, jež se pohybuje od roku 1915 do současného roku 2020. Analytická část se zabývá porovnáním držby jednotlivých aktiv a jejich střídáním podle ekonomických cyklů a ukazatelů Dow/Gold ratio a Dow/Silver ratio. Práce prokázala, že střídání cyklických a proticyklických aktiv podle ekonomických cyklů je mnohonásobně efektivnější, nežli pouhý nákup a držba jednoho aktiva pod dobu sledovaného období.