Komparace zhodnocení akcií a drahých kovů - Matoušek, David; Blahová, Naďa, 1958-; Marková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou investování do cyklických a proticyklických aktiv. Jako cyklická aktiva byly vybrány akcie zastoupené indexem Dow Jones Industrial Average, proticyklická aktiva jsou reprezentována zlatem a stříbrem. Teoretická část popisuje všechna tři aktiva, jejich výhody a nevýhody, faktory ovlivňující jejich cenu a možnosti jejich pořízení. Dále je v teoretické části rozebráno zkoumané období, jež se pohybuje od roku 1915 do současného roku 2020. Analytická část se zabývá porovnáním držby jednotlivých aktiv a jejich střídáním podle ekonomických cyklů a ukazatelů Dow/Gold ratio a Dow/Silver ratio. Práce prokázala, že střídání cyklických a proticyklických aktiv podle ekonomických cyklů je mnohonásobně efektivnější, nežli pouhý nákup a držba jednoho aktiva pod dobu sledovaného období.
Vedoucí práce: Naďa Blahová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses