Přeshraniční přeměny mezi ČR a SR - Dadejová, Jana (2020)
Cílem diplomové práce je srovnání právních, účetních a daňových předpisů při realizaci fúzí podle českých a slovenských norem, vymezení rozdílných přístupů a aplikace poznatků na názorném příkladu. Obsahem první kapitoly je vymezení jednotlivých druhů přeměn s důrazem na fúze. Další dvě kapitoly jsou věnované právním úpravám přeshraničních fúzí podle české a slovenské legislativy. Čtvrtá a páta kapitola analyzují přeměny realizované v letech 2014 – 2018 do České republiky ze zahraničí a z České republiky do zahraničí.Poslední kapitola je věnovaná praktickému příkladu fúze sloučením dvou českých a dvou slovenských společností se zaměřením na účetní postup při procesu přeměny. V závěru jsou shrnuty rozdíly právních a účetních předpisů platných pro zúčastněné strany, kde se při přeshraniční přeměne musí zanikající společnost přizpůsobit normám platným v státě nastupnické společnosti.