Využití metod manažerského rozhodování (za rizika a nejistoty) - Koucký, Ondřej; Pudil, Pavel; Jiroušek, Radim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2020)
Cílem práce je aplikace metod manažerského rozhodování za rizika a nejistoty při určení vhodného dodavatele ve firmě zabývající se dovozem hraček. Proces rozhodování bude zaměřen na výběr jednoho z potencionálních dodavatelů hraček s nejvhodnější nabídkou výroby pro danou firmu. Konkrétním cílem práce je zhodnocení a nalezení optimální varianty rozhodnutí za praktického použití metod využívaných pro rozhodování za existence diskrétních a spojitých faktorů rizika. Při práci s diskrétními faktory rizik a při rozhodování za nejistoty budou využita pravidla Minimaxu, Maximaxu, Laplaceovo, Hurwitzovo a Savageovo. V případě rozhodování za rizika bude využito pravidlo očekávané hodnoty a poté i očekávané hodnoty a rozptylu. Dále bude zpracován postoj k riziku a jeho vliv na výběr optimální varianty rozhodnutí pomocí funkce utility. Při práci se spojitými faktory bude využita metoda Monte Carlo a analýza citlivosti. Pro tento účel se předpokládá využití programu Lumina Analytica. Struktura rozhodovacího problému bude analyzována pomocí influenčního diagramu a dále v případě potřeby řešit více etapový proces bude využit přístup pomocí rozhodovacích stromů.
Vedoucí práce: Pavel Pudil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses