Dopad IFRS 9 na banky - Grishan, Alexandr; Dvořák, Petr, 1960-; Pastiranová, Olga; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Cílem diplomové práce je popis a analýza signifikantních změn, které přináší nový mezinárodní standard IFRS 9 závazný od 01.01.2018 pro subjekty účtující podle IFRS. Teoretická část diplomové práce je věnována mezinárodním standardům IFRS 9 a IAS 39, kde jsou popsány základní oblasti regulované starým a novým standardy, vztahy mezi zmíněnými standardy a legislativní úpravou v ČR vztahující na bankovní trh. Největší dopad nového standardu v rámci bankovního trhu vztahuje zejména na oblast snížení hodnoty finančních aktiv, kde se mění pravidla tvorby opravných položek. Tato změna má svůj vliv i na oblast kapitálové přiměřenosti a mění přistup bank k úvěrovému riziku. Práce popisuje obecná očekávání plynoucí z implementace standardu a v praktické časti analyzuje reálný dopad jak na některé světové bankovní skupiny, tak i na český bankovní trh.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses