Osobní automobil v obchodním majetku právnických a fyzických osob - Sedláčková, Karolína (2020)
Tato práce se zaměřuje z hlediska účetnictví a daní na osobní automobily, které jsou pořizovány právnickými nebo fyzickými osobami a zařazovány do obchodního majetku. Cílem této práce je poskytnout informace o procesu pořízení, ocenění, užívání a vyřazení automobilu a následné zobrazení těchto kroků do účetnictví, daňové evidence či daní. Tato práce také informuje o účetní legislativě týkající se osobních automobilů. Na konkrétní právnické osobě autorka této práce zjišťuje, jaké účetní metody odpisování automobilů vykazují věrný a poctivý obraz účetnictví, jaká daňová metoda odpisování je pro danou právnickou osobu vhodnější a jak se při využití rozdílných metod odpisování (účetních a daňových) liší výše odložené daně. Dále se zaměřuje na konkrétní fyzickou osobou, u které zjišťuje, jak lze dosáhnout minimální daňové povinnosti při pořízení automobilu a zda je nutné automobil zahrnout do obchodního majetku.