Vztah účetnictví a daní v oblasti daně z přidané hodnoty - Tyrolová, Hana; Molín, Jan, 1978-; Müllerová, Libuše, 1945-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Tato práce se zabývá rozdíly mezi účetnictvím a daní z přidané hodnoty, přičemž jejím cílem je objasnit problematické oblasti účtování DPH. Pozornost je zaměřena na odlišení dne vzniku účetního případu a dne uskutečnění zdanitelného plnění, s čímž souvisí také problematika cizích měn, vzhledem k tomu, že se přepočet provádí právě k těmto dnům. Jsou znázorněny situace, za kterých může dojít k rozdílům v měnovém kurzu, a to zejména u přes-hraničních plnění, resp. u dovozu a vývozu zboží. Dále je vysvětlena problematika poukazů a záloh, kdy je objasněn vznik povinnosti přiznat daň a zároveň je uvedeno jejich účtování. Jako doplnění je uvedeno účtování DPH u dlouhodobého majetku v případě specifické situace, kdy dojde k úpravě odpočtu daně.
Vedoucí práce: Jan Molín
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses