Komparace náročnosti vedení daňové evidence a účetnictví u individuálního podnikatele - Vacková, Tereza (2020)
Bakalářská práce stojí na hlavní hypotéze, že daňová evidence je méně náročná nežli podvojné účetnictví. Práce se zaměřuje na roli účetních, kteří vedou daňovou evidenci a účetnictví, na administrativní, časovou náročnost a náročnost na znalostní požadavky vedení obou systémů za předpokladu, že náročnosti jsou ovlivněny několika aspekty. Hlavním cílem bakalářské práce je analyzovat náročnost vedení daňové evidence a účetnictví a jejich následné porovnání.Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá identifikací individuálního podnikatele a vykazováním příjmů fyzických osob. Dále vysvětluje pojmy daňová evidence a účetnictví, seznamuje se související legislativou v České republice, poukazuje na základní principy vedení systémů, porovnává je a vymezuje základní aspekty, které evidence zjednodušují či komplikují.Druhá, praktická, část je založena na průzkumu dané problematiky z praktického pohledu zpracovatelů pomocí vypracovaného dotazníku.