Odložená daň z transakcí s podniky - Stiebal, Richard; Pelák, Jiří, 1977-; Zelenková, Marie, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Diplomová práce se zabývá přechodnými rozdíly vznikajícími při transakcích s podniky. Zvláštní důraz je kladen na daňově neuplatnitelný goodwill, ze kterého je podle IFRS i US GAAP zakázáno vykazovat odložený daňový závazek. České účetní předpisy odloženou daň z goodwillu výslovně neřeší, vlivem čehož by mohlo v praxi docházet k rozdílným řešením mezi účetními jednotkami. Hlavním cílem práce je proto za použití metody analogie navrhnout řešení specifické pro české prostředí. Nejprve jsou shrnuty základní poznatky o rozvahovém přístupu. Dále jsou detailně analyzovány výjimky z vykázání odložené daně při výchozím uznání aktiv včetně goodwillu v IFRS a US GAAP, které jsou následně kriticky zhodnoceny. Na závěr je navrženo vlastní řešení pro české prostředí. Součástí práce je i stručné představení net-of-tax metody. Dospívá se k závěru, že argumenty pro výjimky z vykázání odložené daně z goodwillu uváděné v IFRS i US GAAP nelze považovat za zcela platné. Výjimky navíc implicitně vedou k aplikaci net-of-tax metody, která je ale v obou systémech zakázána. Návazně bylo zjištěno, že přebírat výjimku pro goodwill do českého prostředí lze automaticky pouze u kapitálových akvizic. U přeměn společností a vkladů závodů bude účetní řešení záležet primárně na znaleckém ocenění.
Vedoucí práce: Jiří Pelák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses