Ekonomické dopady včasného odhalení a léčení závažných zdravotních komplikací těhotných žen a ekonomické dopady léčení předčasně narozených dětí - Staňková, Karolína (2020)
Cílem diplomové práce je ověření hypotézy, zda je ekonomicky efektivní vynakládat prostředky na zjišťování predikce předčasného porodu (a jeho případné oddálení) s ohledem na náklady spojené s poporodní péčí o předčasně narozené děti. Hypotéza byla ověřena na pilotním projektu „Screening rizika předčasného porodu zavedením programu QUiPP“ realizovaného v Zemské porodnici u svatého Apolináře, jehož cílem je příprava, otestování a zavedené tohoto program do praxe v prostředí českého zdravotního systému, s cílem odhalit riziko předčasného porodu u těhotných žen a porod oddálit co nejvíce k termínu porodu. V rámci diplomové práce byla ověřena efektivita aplikace QUiPP. Na základě provedené analýzy lze konstatovat, že aplikace správně vyhodnotila u 7 ze 7 žen (100 %), které porodily před 34. g.t. a u 15 z 18 žen (83 %), které porodily před 37. g.t. že porodí předčasně.Za účelem otestovat nákladovou efektivitu Pilotního projektu QUiPP byla provedena analýza nákladů a přínosu, jejímž výsledkem je za prvé ekonomická a za druhé sociologická přijatelnost projektu, neboť předčasné porody a následná péče o předčasně narozené děti s sebou nenese pouze ekonomické náklady, ale má významný dopad na kvalitu života předčasně narozených dětí a jejich rodin.