Nevládní organizace v OSN : Role nevládních organizací v OSN a její implikace pro globální vládnutí - Bobková, Jaroslava (2020)
Navzdory rostoucímu zájmu akademické obce i dalších zainteresovaných stran o téma role nevládních organizací (NGOs) v OSN a v širším mezinárodním systému zůstává toto téma v literatuře mezinárodních vztahů nedostatečně probádáno. Dosavadní literatura se zaměřuje především na úzké případové studie a/nebo zaujímá čistě teoretický pohled, což neumožňuje vytváření závěrů o roli v OSN a jejích dopadech na globální vládnutí, které je v teorii se zvýšenou aktivitou NGOs na mezinárodní úrovni spojováno. Tato práce zkoumá nezprostředkované aktivní působení NGOs v institucích OSN s cílem odhalit hlavní faktory, které zapojování NGOs do OSN ovlivňují, determinovat roli, kterou svým působením v OSN NGOs získávají, a vliv tohoto působení na globální vládnutí. Provedený výzkum dokazuje, že dochází k profesionalizaci a nárůstu role NGOs v OSN, které se stávají integrální součástí OSN a aktéry rovnými ostatním. Nezprostředkované působení NGOs v institucích OSN posiluje většinu charakteristik globálního vládnutí, a tím proměňuje podobu a způsob fungování mezinárodního systému. Odhalením dalších aspektů působení NGOs v OSN dochází k rozšíření literatury o důležité poznatky o tomto způsobu prosazování se na mezinárodní úrovni, ale i o jeho schopnosti přetvářet mezinárodní systém směrem ke globálnímu vládnutí. To se podařilo zejména díky dostatečně širokému pohledu na problematiku, využití vícenásobné triangulace a empirickému podložení výstupů opírajícím se o primární zdroje dat. Kombinace přístupu sociálního konstruktivismu s pohledem neoliberálního institucionalismu, speciálně modifikovaným pro tuto práci, představuje vedle využití statistických analýz v oboru mezinárodních vztahů a inovativním přístupem ke zkoumání role NGOs v OSN, spočívajícím ve využití textové disku