Analýza využití technologie blockchain - Vyvadil, Martin; Karkošková, Soňa; Bruckner, Tomáš, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato práce se zabývá představením technologie blockchain a analýzou oblastí praktického využití této technologie. V teoretické části je popsáno základní fungování technologie blockchain, její klíčové komponenty, typy a konsenzuální algoritmy. Pro získání odborné literatury a vypracování praktické části této práce, která se zabývá analýzou praktického využití technologie blockchain, byla použita metoda Systematic Literature Review. Získáním relevantní literatury byly poté kategorizovány oblasti využití technologie blockchain. Výsledkem bylo sedm oblastí využití technologie blockchain. Z identifikovaných oblastí se bylo zaměřeno na čtyři z nich, a to na oblasti s největším počtem literatury. Tyto oblasti praktického využití technologie blockchain jsou zdravotnictví, internet věcí, energetika a dodavatelský řetězec. Každá z těchto oblastí byla více popsána. Kromě oblasti internetu věcí, na kterou bylo pohlíženo spíše z teoretického hlediska, byly uvedeny i konkrétní případy využití technologie blockchain v těchto oblastech. V závěru této práce se nachází diskuze, limitace provedené práce a potenciální návrhy na budoucí práce spojené s technologií blockchain.
Vedoucí práce: Soňa Karkošková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses