Parlamentní vyšetřovací komise : faktory a meze účinnosti - Fričová, Magdaléna; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Vymětal, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Diplomová práce se zabývá tématem legislativní kontroly exekutivy, jejíž řádné institucionální zakotvení a reálné využití v praxi je základní podmínkou demokratického charakteru státu. Legislativní kontrola exekutivy je zamýšlené či nezamýšlené jednání legislativců, kterým a priori nebo ex post ovlivňují chování exekutivy při přípravě a realizaci jejího programu. Na základě teoretického zakotvení legislativní kontroly a dělby moci práce zkoumá, jaké nastavení legislativně-exekutivních vztahů je pro výkon parlamentní kontroly příhodné. Teoretická analýza jednotlivých politických systémů ukazuje, že příznivější podmínky pro provádění parlamentní kontroly poskytuje prezidentský systém, v rámci nějž jsou složky moci odděleny a jsou na sobě nezávislé. Naopak parlamentní systém založený na propojení exekutivy a legislativy poslance příliš k výkonu kontrolní funkce nemotivuje.Praktickým příkladem nástroje legislativní kontroly jsou pak parlamentní vyšetřovací komise. Jedná se o ad hoc zřizované orgány Sněmovny, jejichž úkolem je vyšetřit společností negativně vnímanou událost, většinou s dopadem na veřejné rozpočty. V České republice jich bylo ve sledovaném období 1996 – 2017 zřízeno celkem 20. Pomocí kvantitativní analýzy návrhů na zřízení komisí a nastavení jejich parametrů (navrhovatel, složení, vyšetřované období) práce zodpovídá otázku, zda je využívání vyšetřovacích komisí v českém prostředí motivováno stranickou rivalitou (vláda vs. opozice) nebo opravdu snahou Sněmovny jako celku kontrolovat činnost exekutivy (legislativa vs. exekutiva). Ze zjištěných dat vyplývá, že na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět, práce se však na základě analýzy dat přiklání k názoru, že využití komisí je spíše nástrojem soupeření mezi vládou a opozicí a jednotlivými stranami mezi
Z výsledků analýzy dále vyplynulo, že nastavení jednotlivých parametrů komisí nemá vliv na schopnost komise dospět k závěrům v podobě závěrečné zprávy, která je následně schválena Sněmovnou.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses