Politický marketing krajských voleb 2016 - Zipser, Jan; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Švec, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Předkládaná diplomová práce se zabývá politickým marketingem a jeho uplatněním ve volbách do krajských zastupitelstev v roce 2016. Cílem diplomové práce bylo analyzovat volební kampaně politických stran a hnutí z hlediska politického marketingu a teorie voleb druhého řádu. Na otázky a hypotézy spojené s tématem politického marketingu a volebních programů práce odpovídá, že volební programy odpovídaly ve většině případů lokálním tématům typickým pro dané kraje a také, že se v rámci jedné strany na tomto základě mezi sebou lišily. Zároveň ale práce ukazuje, že míra projevu lokálních politik a témat do marketingových kampaní je nižší než míra artikulace těchto témat ve volebních programech. Politické strany a hnutí také více využívaly prostředků pozitivní politické reklamy oproti té negativní.V otázce spojené s klasifikací krajských voleb jako voleb druhého řádu přináší práce několik zajímavých závěrů. Co se týče volební účasti, která by dle teorie měla být zásadně nižší než u prvořadých voleb, bylo toto kritérium splněno. Předpoklad jiné volby voličů, ale neplněn nebyl, neboť dle komparace s prvořadými volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky byly zvoleny prakticky totožné strany, a to napříč třemi sledovanými kraji. Dále byly analyzovány tváře kampaní v daných krajích s předpokladem, že budou dominovat lokální politici. Závěr ale není jednoznačný, neboť je sice lokální tvář využívaná ve většině případů, nicméně ne absolutně, a celostátní lídr se objevuje jako stěžejní jak u specifických stran s preferencí jednotného celostátního programu, tak u standardních stran, které sice primárně komunikují svého lokálního lídra, ale osobou celostátního lídra svou kampaň zaštiťují.Krajské volby z roku 2016 v České republice tedy dle ana
Zároveň k nim jednotlivé politické strany a hnutí ve většině přistupují více individualizovaně a lokálně dle daného kraje a místních témat a politik. Tomu odpovídají i volební kampaně, které odrážejí místní specifika, i když už v menší míře.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses