Ochrana slabší strany v závazcích podle občanského zákoníku - Houska, Daniel; Hásová, Jiřina, 1954-; Raban, Přemysl; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Disertační práce se zabývá obecným vývojovým trendem civilního práva, ochranou slabšího. Díky sjednocení obchodněprávní a občanskoprávní úpravy do jednoho kodexu se práce věnuje na jednu stranu propojenosti obou úprav a možnostem aplikace (resp. projevu této ochrany) v obou právních odvětvích, na druhou stranu bere v potaz odvětvové odlišnosti obchodního práva při řešení specifických otázek. Příklon zákonodárce k zakotvení obecné ochrany slabšího lze považovat za ochranu materiální smluvní svobody; nutně tak představuje komplementaritu k této zásadě, resp. zásadě autonomie vůle. Ochranu slabšího práce rozpracovává při řešení otázek smluvní asymetrie, resp. disparity ve smluvních vztazích. Závěry (resp. formulace doporučení) argumentačně podporuje srovnávání národní právní úpravy se zahraničními a recentními trendy.
Vedoucí práce: Jiřina Hásová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: obchodní a mezinárodní hospodářské právo [obor disert. práce]; disertace; dissertations