Analýza vlivu rozvojových agend OSN na vymýcení extrémní chudoby po roce 2000 - Růžičková, Barbora (2020)
Rozvojové agendy OSN, jejich vliv na snížení extrémní chudoby a objem financí, které jsou do této oblasti vkládány, je celosvětově velmi významné téma. Vzhledem k tomu, že realita je odlišná od deklarované působnosti agend, se tato práce zaměřuje na výzkum příčin diskrepancí mezi posláním rozvojových agend OSN a dosaženými výsledky. Toto obecné zaměření determinovalo níže uvedený cíl práce.Cílem disertační práce je analyzovat působnost OSN v oblasti řešení globálního rozvoje po roce 2000 v souvislosti s přijatými rozvojovými agendami (Miléniovou deklarací a Agendou 2030) a zejména jejich vliv na vymýcení extrémní chudoby od doby jejich přijetí (roky 2000 a 2015) do současné doby. Z uvedeného cíle vyplynuly následující výzkumné otázky: Jaká je působnost OSN v oblasti řešení globálního rozvoje po roce 2000? Jaké koncepty rozvoje představují rozvojové agendy OSN a jaký je jejich vliv na vymýcení extrémní chudoby? Jaké ekonomické teorie a zákonitosti jsou aplikovatelné při realizaci rozvojových agend OSN na vymýcení extrémní chudoby?Hlavní závěry z teoretické části plynou z analýzy vědeckých publikací, ze které vyplývá absence problematiky efektivnosti agend OSN ve vědeckých časopisech, a naopak četnost vědeckých článků o extrémní chudobě na bázi matematických metod podložených vědeckými teoriemi. Kvantitativní a kvalitativní analýzy prokázaly, že OSN i přes změnu institucionální struktury nedisponuje dostatečnou působností v rozvoji po roce 2000. Diskurz rozvojových agend neměl pozitivní vliv na extrémní chudobu ve světě; extrémní chudoba v nejchudších zemích světa během implementace Miléniové deklarace i Agendy 2030 dosud nadále stoupala a ekonomické nástroje Agendy 2030 se nevyvíjí požadovaným směrem.