Analýza vlivu rozvojových agend OSN na vymýcení extrémní chudoby po roce 2000 - Růžičková, Barbora; Veselý, Zdeněk, 1950-; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Rozvojové agendy OSN, jejich vliv na snížení extrémní chudoby a objem financí, které jsou do této oblasti vkládány, je celosvětově velmi významné téma. Vzhledem k tomu, že realita je odlišná od deklarované působnosti agend, se tato práce zaměřuje na výzkum příčin diskrepancí mezi posláním rozvojových agend OSN a dosaženými výsledky. Toto obecné zaměření determinovalo níže uvedený cíl práce.Cílem disertační práce je analyzovat působnost OSN v oblasti řešení globálního rozvoje po roce 2000 v souvislosti s přijatými rozvojovými agendami (Miléniovou deklarací a Agendou 2030) a zejména jejich vliv na vymýcení extrémní chudoby od doby jejich přijetí (roky 2000 a 2015) do současné doby. Z uvedeného cíle vyplynuly následující výzkumné otázky: Jaká je působnost OSN v oblasti řešení globálního rozvoje po roce 2000? Jaké koncepty rozvoje představují rozvojové agendy OSN a jaký je jejich vliv na vymýcení extrémní chudoby? Jaké ekonomické teorie a zákonitosti jsou aplikovatelné při realizaci rozvojových agend OSN na vymýcení extrémní chudoby?Hlavní závěry z teoretické části plynou z analýzy vědeckých publikací, ze které vyplývá absence problematiky efektivnosti agend OSN ve vědeckých časopisech, a naopak četnost vědeckých článků o extrémní chudobě na bázi matematických metod podložených vědeckými teoriemi. Kvantitativní a kvalitativní analýzy prokázaly, že OSN i přes změnu institucionální struktury nedisponuje dostatečnou působností v rozvoji po roce 2000. Diskurz rozvojových agend neměl pozitivní vliv na extrémní chudobu ve světě; extrémní chudoba v nejchudších zemích světa během implementace Miléniové deklarace i Agendy 2030 dosud nadále stoupala a ekonomické nástroje Agendy 2030 se nevyvíjí požadovaným směrem.
Neefektivnost OSN v této oblasti je způsobena neosvědčeným přístupem k rozvoji a chudobě v diskurzu agend (s důrazem na oficiální rozvojovou pomoc) bez řešení populačního růstu a bez definování vlastnických práv v zemích s extrémní chudobou, absencí řízení finančních toků, kontroly a zpětné vazby. Působení zájmových skupin při dobývání renty způsobuje absenci transparentního řízení a nedohledatelnost finančních toků, což způsobuje vládní selhání a stagnaci globálního vládnutí (OSN).Přínos práce je prvotně založen na společném výzkumu rozvojových agend OSN a jejich vlivu na extrémní chudobu. Byly identifikovány příčiny neefektivnosti rozvojových agend a stále se rozvíjející extrémní chudoby. Z analýzy současného stavu poznání vyplynulo zjištění o absenci kvalitního výzkumu (vědci se efektivností rozvojových agend nezabývají na rozdíl od extrémní chudoby), přičemž příčiny byly identifikovány zejména absencí zdrojových dat pro realizaci výzkumu. K identifikovaným negativním jevům determinujícím neefektivnost rozvojových agend OSN byly aplikované příslušné ekonomické teorie.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politické vztahy [obor disert. práce]; disertace; dissertations