Faktory působící na motivaci softwarových inženýrů v týmech řídících se agilními principy - Urban, Daniel (2020)
Tato diplomová práce zkoumá motivaci softwarových inženýrů pracujících v týmech řízených dle agilních principů. Hlavní pohled na motivaci představují motivační faktory definované modelem motivace v softwarovém inženýrství MOCC (motivators, outcomes, characteristics, context). Cílem této práce je pomocí kvalitativních metod ověřit vliv těchto motivačních faktorů na motivaci softwarových inženýrů.V první části jsou uvedeny základní prvky pracovní motivace a termíny, se kterými se dále pracuje. V druhé části jsou stručně představeny klasické motivační teorie aplikované v softwarovém inženýrství. Ve třetí části jsou popsány specifické motivační modely pro softwarové inženýrství, a to především model MOCC. Ve čtvrté části jsou definovány agilní principy a je zde představen dosavadní výzkum motivace v agilně řízených týmech.V páté části jsou popsány použité metody výzkumu. V rámci kvalitativního výzkumu byl dle teoretického základu modelu MOOC vytvořen interview protokol. Podle tohoto interview protokolu byly provedeny polostrukturované rozhovory se softwarovými inženýry. Ty byly následně přepsány a analyzovány s využitím tematické analýzy, konkrétně šablony kódů jednotlivých motivačních faktorů při použití programu MAXQDA.V šesté části jsou uvedeny poznatky výzkumu této diplomové práce. V navazující sedmé části jsou uvedeny návrhy na zvýšení motivace softwarových inženýrů za použití identifikovaných klíčových motivačních faktorů.Posledními částmi jsou diskuze a závěr, kde jsou porovnány poznatky výzkumu s poznatky jiných výzkumů v této oblasti. Je zhodnoceno naplnění cílů práce a přínos výzkumu společně s návrhy možného rozšíření.