Aplikace hierarchickývh regresní modelů pro stanovaní technických rezerv pojišťovny - Mojžíš, Vít; Zimmermann, Pavel, 1980-; Karel, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato diplomová práce popisuje zobecněný lineární model a hierarchický zobecněný lineární model v kontextu bayesovské statistiky. Teoretická část diplomové práce se zabývá tím, jak aplikovat problematiku zobecněných lineárních modelů a hierarchických zobecněných lineárních modelů na úlohu rezervování. Praktická část se pak zaměřuje na porovnání prediktivní síly obou modelů při výpočtu rezerv výplaty pojistného plnění. Data mají hierarchickou strukturu, takže bychom měli pomocí hierarchického modelu obdržet užší intervaly spolehlivosti rezerv výplaty pojistného plnění pro různé druhy plnění.
Vedoucí práce: Pavel Zimmermann
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses