Daňové ráje a EU - Holý, Hynek (2020)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit, zda Evropská unie vytváří prostředí pro existenci daňových rájů, dále poskytuje srovnání vybraných daňových rájů souvisejících s EU, stejně tak zhodnocuje české právo ve vztahu k těmto daňovým rájům. Následně práce obsahuje charakteristiku daňových rájů a s nimi spojenými operacemi, komparaci vybraných daňových rájů, rozbor daňové harmonizace v rámci EU a to jak návrhů OECD v rámci iniciativy BEPS, tak i konkrétních směrnic a dalších zvažovaných opatřeních.