Vliv migrační krize na znovuzavedení hraničních kontrol v Schengenském prostoru - Loudová, Tereza; Druláková, Radka, 1973-; Stehlíková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Cílem mé bakalářské práce je odpovědět na výzkumnou otázku „Jak migrační krize ovlivnila znovuzavádění kontrol na vnějších i vnitřních hranicích v rámci schengenského prostoru?“ První kapitola je věnována stručnému vysvětlení teoretických pojmů, které jsou pro tuto práci relevantní. Pozornost je věnována zejména definování pojmu hranic a jejich ochrany. Dále je vysvětlen pojem migrace, ta je pak rozdělena na základní typologické druhy. Ty mi posloužily jako návaznost na migrační krizi, která je s těmito pojmy úzce spjata. Druhá kapitola je složena z období před rokem 2015, tedy dobou před migrační krizí v Evropské unii. Jedná se především o opatření pro ochranu hranic. Uvádím zde též Schengenský informační systém. Dále se práce zabývá zpřísněním hraničních kontrol na hranicích vnějších a zmiňuje význam agentury Frontex. Třetí kapitola této bakalářské práce je zaměřena na období po roce 2015, na období po vypuknutí migrační krize v Evropské unii. V tomto úseku se práce zaměřuje na Evropskou unii a jí přijatá opatření, která měla zásadní vliv na ochranu hranic v průběhu migrační krize 2015 a následně i po ní. Práce okrajově zmiňuje migrační krizi a její vznik. Dále je popsána role Schengenského hraničního kodexu. Dalšími stěžejními body je dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem a téma hotspotů. Následuje Evropský systém pro cestovní informace a povolení, neboli ETIAS. Dále jsou zmíněny případy znovuzavádění hraničních kontrol a také výstavby hraničních bariér. Poslední kapitola porovnává stav ochrany hranic před a po roce 2015.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses