Interkulturní rozdíly ve vybrané společnosti - Buriánková, Jitka (2020)
Tato diplomová práce se zabývá tématem interkulturních rozdílů ve společnosti Škoda Auto a. s. Téma práce bylo úzce vyměřeno na kulturní rozdíly mezi Čechy a Němci, které vznikají ve vztahu vedoucí – podřízený. Cílem bylo zjistit, zda kulturní odlišnosti mezi Čechy a Němci způsobují problémy v dané společnosti a pro zjištěné problémy navrhnout řešení. V první části práce byla vymezena teoretická východiska pro primární výzkum (především definování kultury, kulturních výzkumů a problematika interkulturního managementu). Primární výzkum, který je součástí druhé části práce, probíhal na oddělení nákupu a k jeho vyhodnocení bylo využito dotazníkové šetření a strukturovaný rozhovor se zaměstnancem společnosti. Hlavním závěrem, který z výsledků vyplynul, bylo, že zaměstnanci by měli být v problematice interkulturního managementu více vzděláváni, i když konflikty na oddělení nákupu nevznikají příliš často. Mezi doporučení byly zařazeny návrhy na implementaci vzdělávání zaměstnanců v oblasti kultury jako je samostudium, trénink založený na znalostech a trénink založený na zkušenostech. Díky opatřením a doplňujícím informacím uvedeným v práci by se měli současní, ale i budoucí zaměstnanci společnosti Škoda Auto a. s. lépe orientovat v kulturně rozmanitém prostředí.