Ekonometrická analýza regionální nezaměstnanosti - Beroušková, Klára (2020)
Prostorová ekonometrie rozšiřuje model o informaci o geografické poloze, díky které můžememodel zpřesnit. Informace o geografické poloze nám umožňuje zobrazovat veličiny přehledněpomocí kartogramů. Cílem práce je poskytnout přehled základního postupu při sestavováníprostorových modelů a celkového průběhu prostorové analýzy. Jsou zde popsány postupyurčování vztahu sousednosti a získání matice vah, se kterou pracují prostorové modely. U prostorových modelů rozlišujeme tři prostorové interakce: interakce vysvětlující proměnné,vysvětlované proměnné a náhodné složky. Dále jsou uvedeny testy prostorové autokorelace a jsou popsány jednotlivé prostorové modely pro průřezová data a jejich rozšíření pro panelovádata. V práci jsou popsány tyto průřezové modely: spatial Durbin model, spatal error model,spatial lag model a modely pro panelová data: random effect spatial lag, fixed effect spatiallag a fixed effect spatial errror.