Vícekriteriální hodnocení efektivity elektráren s alternativními zdroji energie - Boyarintseva, Evgeniya; Sekničková, Jana; Kalčev, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Hlavním cílem práce je vytvořit komplexní a uživatelsky přívětivou aplikaci, která by měla pomoci případnému zájemci o zřízení solární elektrárny na střeše rodinného domu v České republice se samostatně (tedy bez nutnosti konzultace s profesní firmou) rozhodnout, zda se mu ekonomicky vyplatí či nevyplatí si elektrárnu pořídit a pokud ano, jaká elektrárna z těch modelovaných variant, které si může finančně a kapacitně dovolit, nejvíce odpovídá jeho preferencím. Výnos investice lze totiž zhodnotit více způsoby a pro každého člověka tato kritéria budou mít různý stupeň důležitosti. S tímto problémem se lze vypořádat pomocí metod vícekriteriálního rozhodování, které agregují hodnoty různých kritérií, zohledňují preference jedince a umožňují vybrat variantu nejvhodnější pro konkrétní případ. V práci byla využita metoda váženého součtu pro agregaci preferencí uživatele a řada metod pro vytvoření aplikace a následnou analýzu. Pro výpočet optimálního rozvržení panelů na střeše uživatele se použila diskrétní úloha, pro výpočet dostupných variant potom simulace (simulace výroby a spotřeby elektřiny, užívání baterie atd.). Dílčím cílem práce je modelování závislosti chování analyzovaných kritérií na jednotlivých zkoumaných faktorech. Pro splnění dílčího cíle byla využita regresní analýza pro získání informací o vlivu jednotlivých faktorů na chování analyzovaných kritérií. Dále byla vypočtena úloha dobývání znalostí z databází pomocí programu Lisp-Miner pro získání možných zajímavých zjištění. Tyto analýzy byly prováděny na datech získaných ze simulačního experimentu s programem.
Vedoucí práce: Jana Sekničková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses