Energetická politika EU a její příspěvek k energetické bezpečnosti ve vztahu s Ruskem - Valeš, Jan (2020)
Energetické odvětví se řadí mezi strategické zájmy států, jehož význam v současné době roste. Hospodářství členských států EU je na energetických zdrojích vysoce závislé. Rostoucí spotřeba společně s nedostatečnými zásobami energetických surovin v EU vyžadují jejich dovoz. Nejvýznamnějším dodavatelem energií do EU je Rusko. Vysoká závislost EU na importu převážně ruské ropy a zemního plynu způsobuje riziko pro energetickou bezpečnost EU. Obchodní partnerství s EU je klíčové i pro Rusko, neboť jeho ekonomika je až příliš jednostranně zaměřená na export energetických surovin. Cílem práce je dokázat přetrvávající vzájemnou energetickou závislost EU a Ruska a zhodnotit charakter probíhajícího úsilí o její diverzifikaci. Vzájemnou závislost se obě strany snaží snižovat. Nicméně v krátkodobém horizontu se její signifikantní snížení nedá očekávat.