Odliv mozků a lidského kapitálu z Ukrajiny do ČR - Samoylova, Bozhena (2020)
Bakalářská práce se věnuje problematice odlivů mozků a kvalifikovaného lidského kapitálu z Ukrajiny do České republiky. Cílem je zmapovat hlavní příčiny a překážky migrace vysoce kvalifikovaných Ukrajinců do ČR (z pohledu teorie push a pull faktorů). Text mj. pracuje s mírou integrace těchto osob do majoritní společností a dopadem této míry na transnacionální vazby. Pro tento účel byla provedena kvalitativní analýza hloubkových rozhovorů s 12 respondenty a bylo zjištěno, že jedním z hlavním push faktorů odlivů mozků je nedostatek pracovních příležitostí a nízké finanční ohodnocení absolventů VŠ. Zároveň jako pull faktor se uvádí jazyková blízkost a vysoká poptávka po ukrajinském pracovním kapitálu v České republice. Také bylo zjištěno, že vysoce kvalifikovaní Ukrajinci se do společností integrují poměrně rychlé a jsou více náchylní k rozhodnutí zůstat v ČR.