Dilema ekonomické diplomacie Evropské unie - Pudelová, Tereza; Machoň, Miloslav, 1988-; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2020)
Evropská unie je významným aktérem soudobých mezinárodních ekonomických vztahů. Práce zkoumá využití podmíněnosti rozvojové spolupráce jako nástroje ekonomické diplomacie v praxi EU a to konkrétně u států subsaharské Afriky. V regionu subsaharské Afriky jsou hlavními cíli EU především zajištění stability a bezpečnosti, stejně jako podpora šíření demokracie a ochrana lidských práv. Rámec pro rozvojovou spolupráci mezi EU a státy AKT tvoří Dohoda o partnerství mezi africkými, karibskými a tichomořskými státy na jedné straně a Evropským společenstvím a jeho členskými státy na straně druhé. Tato tzv. Dohoda z Cotonou dává EU k dispozici nástroj podmíněnosti rozvojové spolupráce v podobě čl. 96 a 97, na základě kterých může v reakci na porušení podstatných prvků a základního prvku dohody omezit rozvojovou spolupráci. EU tento nástroj využila od roku 2000 celkem u jedenácti zemí. Ne vždy přitom postupovala při jeho aplikaci konzistentně.
Vedoucí práce: Miloslav Machoň
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses