Národní státy versus společná zahraniční politika Evropské unie - Soukupová, Jana (2020)
Tato diplomová práce se zabývá společnou zahraniční a bezpečnostní politikou EU a možnou změnou režimu hlasování o těchto otázkách v Radě Evropské unie. Normativním předpokladem této diplomové práce je, že přistoupení k metodě hlasování kvalifikovanou většinou v otázkách zahraniční a bezpečnostní politiky v Radě EU povede k větší akceschopnosti EU. Unie je neustále vystavována tlakům populistických, protievropských a značně proruských národních lídrů, s jejichž růstem moci se jednomyslnost stává velmi problematickou. V návaznosti na tento normativní předpoklad, pracuje autorka s hypotézou, že politické elity, respektive členské státy, které prosazují silnou EU, budou zároveň prosazovat změnu hlasovacího mechanismu v otázce společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU. S tím přirozeně souvisí výzkumná otázka této práce, a to v jakém časovém horizontu a v jakém rozsahu je možné s podobnou změnou systému hlasování počítat, jestli vůbec. Cílem této práce je tedy hypotézu a výzkumnou otázku vyhodnotit. První kapitola se zabývá teoretickými přístupy k pozici národního státu v Evropské unii a legitimitou stále více propojeného politicko-ekonomického systému. Druhá kapitola se zaměřuje na nové vedení evropských institucí a jejich názor na otevření tématu zefektivnění společné zahraniční, bezpečnostní a obranné politiky EU. Třetí kapitola je exkurzem do institucionálního vývoje těchto společných evropských politik. Čtvrtá kapitola pak přibližuje návrh Evropské komise na přechod na kvalifikovanou většinu v některých oblastech společné zahraniční, bezpečnostní a obranné politiky EU. Dále se zaměřuje na legitimitu tohoto mechanismu hlasování a hodnotí postoje jednotlivých členských států k přechodu na tento druh hlasování v daných politikách. Závěr kapitoly je věnován možným budoucím