Nevládní organizace a lidská práva. Případová studie Amnesty International. - Mašková, Viktorie (2020)
Tato bakalářská práce studuje nevládní organizaci Amnesty International a její roli v průběhu občanské války v Jihosúdánské republice zejména metody, které využívá za účelem ochrany lidských práv. První kapitola se zabývá ukotvením lidských práv v závazných mezinárodních normách a následně přechází k vymezení nevládních organizací a jejich činnosti v oblasti ochrany lidských práv. Druhá kapitola se věnuje státu Jižní Súdán, resp. kontextu porušování práv v rámci občanské války a jmenuje právní závazky, které Jižní Súdán během války porušil. Poslední kapitola se prakticky zaměřuje na metody Amnesty International využité v Jižním Súdánu, které směřují na ukončení násilí a ustavení trestní odpovědnosti.